Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu și eurodeputatul Nicu Ștefănuță au fost ales marți în funcția de vicepreședinți al Parlamentului European. Victor Negrescu a obținut 394 de voturi, iar Nicolae Ștefănuță, 347 de voturi.
Victor Negrescu a declarat că: „Sunt onorat să reprezint România într-o poziție atât de importantă la nivelul Parlamentului European. Voi căuta să fiu mai mult decât un vicepreședinte al legislativului european, voi continua să fiu o voce puternică pentru români la nivelul instituțiilor europene pentru că astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să demonstrăm că putem conta și ne putem impune, cu profesionalism, punctele de vedere.”
M-am prezentat în fața parlamentarilor europeni cu trei priorități clare: democratizarea și deschiderea Parlamentului European către cetățeni, respect față de toți eurodeputații din toate statele membre și întărirea rolului legislativului în procesul decizional european, a declarat Victor Negrescu.
Europarlamentarul a mai spus că: ,,Alegerea mea de astăzi nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constant al Partidului Social Democrat și al prietenilor mei din PES activists România, și, în mod special, fără suportul direct al președintelui Marcel Ciolacu, precum și al colegilor mei eurodeputați PSD și al celor din grupul social-democrat din Parlamentul European”, a declarat noul vicepreședinte al Parlamentului European, eurodeputatul român Victor Negrescu.
Europarlamentarul Victor Negrescu este singurul român ales vicepreședinte al legislativului european care reprezintă una dintre cele trei familii politice europene care au ajuns la un acord cu privire la formarea unei majorități în principalele instituții europene. Victor Negrescu (38 de ani) este în prezent vicepreședinte al PSD și al social-democraților europeni (PES).
Este o onoare pentru mine să devin astăzi Vicepreședinte al Parlamentului European, dar și o mare responsabilitate. Îmi propun să aduc Parlamentul mai aproape de oameni, în special de tineri. Criza socială, inegalitatea, discriminarea, îi fac pe tineri să fie îngrijorați de viitor. Noi, întregul birou al Parlamentului, avem datoria să le arătăm că democrația europeană funcționează, că drepturile lor sunt respectate și că vocea lor este ascultată, declară Nicu Ștefănuță.
Împreună cu președintele Parlamentului European, vicepreședinții și chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituției. În timp ce președintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum și în relațiile externe, acesta poate delega anumite atribuții către vicepreședinți. Vicepreședinții (14 la număr) îl pot înlocui și în prezidarea sesiunilor plenare. Președintele și vicepreședinții Parlamentului European au un mandat de doi ani și jumătate.
Încrederea în Parlamentul European a fost zdruncinată, iar fiecare dintre noi avem responsabilitatea să o restabilim. Îmi propun să continui, alături de ceilalți colegi, munca Biroului anterior privind transparența, buna guvernanță și restabilirea încrederii cetățenilor noștri. Trebuie să arătăm oamenilor că Parlamentul European nu este doar o instituție, ci un simbol care promovează valorile europene, care respectă drepturile fiecăruia dintre noi. Voi face tot ce stă în mâinile mele ca problemele sociale, problemele tinerilor, problemele minorităților să fie auzite, dar și rezolvate, adaugă europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.